Zoete strijd om beste Groninger taart

Zoete strijd om beste Groninger taart

‘Oude’ en ‘nieuwe’ Groningers namen het gisteren tegen elkaar op bij Heel Groningen Bakt in pop-up winkelcentrum De Grote Roltrap. De strijd was zoet.

Ze hebben een taart gemaakt met een rode roos in het midden. Moshin Hamed (33) en Jinna Cal (32): “Als je verliefd op iemand bent, kun je samen deze taart eten,” zegt Hamed. Hij staat verlegen achter de microfoon op het gelegenheidspodium in pop-up winkelcentrum De Grote Roltrap.

Op het podium  zetelen vier juryleden van Heel Groningen Bakt, een taartbakwedstrijd op touw gezet door de stichting Groningen verwelkomt. Want, zo weten ze maar al te goed eten verbindt, over grenzen en opvattingen heen. “We organiseren geregeld een eat and meet, waarbij oude en nieuwe Groningers met elkaar eten,” zegt Evert Sulman. “Het leek ons leuk om ook een ander soort evenement te verzinnen.” Omdat Groningen zo veel smaken kent, maar zeker ook om al die smaakmakers een podium te geven. Sulman: “Er zijn hier taarten uit Nederland, Amerika, Duitsland, Syrië. Wat dat betreft zijn we heel rijk in Groningen.”

Terug naar de liefdestaart van Hamed en Cai. Hij uit Syrië, zij uit China, allebei Groningers. Ze leerden elkaar kennen bij de Nederlandse talencursus. Zijn zij ook verliefd? Cai giechelt ongemakkelijk. “Nog niet.” Gauw maar over de taart dan: “Ik heb de roos geplukt. Een mooie taart moet met mooie dingen versierd.”

En mooi zijn ze, de baksels. Neem de drie verdiepingentaart van Jeanette Helder (57). “Ik ben geïnteresseerd in mensen en vind het leuk om ze bij elkaar te brengen. Vandaar de lagen,” licht ze toe aan publiek en jury.

Helder, gekomen met dochter Rilana (26) en buurmeisje Noëlla (11), krijgt vaak bakverzoeken van vrienden of familie. “Dan willen ze dat ik… hoe heet dat?” Ze kijkt vragend naar Noëlla, naast haar op het podium.

“O ja, glutenvrij. Of dat ik… hoe noem je dat?” Noëlla fluistert haar iets in. “Ja! Zonder toegevoegde suikers. Maar ik dacht: moet ik voor vandaag niet juist iets lekkers maken met slagroom? Of een Arabische taart. Of iets uit de Italiaanse of Indiase keuken?”

Ze koos voor de smaken dadel, koks, amandel en cashewnoot. “Geïnspireerd op ijn dochter. Die is pas geleden vegan gaan eten.”

PhD-student Ryan Doody (34) en zijn vriendin Nicole Mazzeo (28) bakten samen voor het eerst van hun leven van een cake, een pure chocolade-espressocake. Voor zijn moeder. “Het is haar verjaardag vandaag”, zei Doody. “We zien elkaar heel weinig omdat ik steeds in het buitenland woon. Dus deze is voor haar.”

© Dagblad van het Noorden, 26 november 2018, p. 22

 

Ander nieuws