Herkomst

De vluchtelingen die in de provincie Groningen verblijven komen voornamelijk uit Syrië en Eritrea. Ook komen vluchtelingen uit Irak, Iran, Afghanistan en diverse andere landen.

Syrië
Sinds 2011 is er een burgeroorlog in Syrië. President Bashar al-Assad vecht tegen mensen die een verandering willen. Ook extreme rebellengroepen als IS en Jabhat al-Nusra vechten tegen de regering en elkaar. Als gevolg van de burgeroorlog ligt het land in puin en zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. In Jordanië en Turkije zijn de meeste vluchtelingen opgevangen in vluchtelingenkampen. Een ander gedeelte probeert Europa te bereiken via de Middellandse Zee in gammele bootjes.

Eritrea
Sinds 1993 is Isias Afewerki president van het Afrikaanse land Eritrea. De president is als enige de baas. Politieke tegenstanders belanden achter de tralies. Iedere jongen moet voor onbekende tijd het leger in. Er is veel armoede, de landsgrenzen zijn gesloten en het gevangenissysteem is buitengewoon streng. Veel Eritreers ontvluchten het land doordat zij geen toekomst zien in Eritrea.

Lees meer over wat vluchtelingen onderweg meemaken