Oranje Fonds en Kansfonds steunen Groningen Verwelkomt

Het Oranje Fonds en het Kansfonds steunen Stichting Groningen Verwelkomt in het oprichten van communities van vluchtelingen en bestaande Groningers. “Na 2 jaar pionieren kunnen we nu verduurzamen,” aldus voorzitter Zoia Albert, “en verder bouwen aan een inclusieve provincie.”

Op 12 april belegde het burgerinitiatief een informatieavond in de Korrewegwijk (Groningen) om te komen tot communities: vriendschapskringen bestaande uit 5 ‘oude’ Groningers en 5 ‘nieuwe’ Groningers. Er ontstonden 5 communities. “Afgelopen maanden heb ik ook deel uitgemaakt van zo’n community”, vertelt Zoia Albert, “en dat heeft een enorme meerwaarde voor je netwerk, taalontwikkeling en cultureel begrip. Bovendien is het beregezellig!”

Groningen Verwelkomt is opgericht in september 2015 en richtte zich in eerste instantie op asielzoekers in noodopvangen en azc’s. Vanaf 2016 is het burgerinitiatief, na sluiting van de noodopvangen en niet realiseren van azc’s, zich gaan richten op statushouders in de provincie: vluchtelingen met een vergunning wonende in een sociale huurwoning. Op 20 september start Groningen Verwelkomt communities in Vinkhuizen en op 11 oktober in Lewenborg.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Kansfonds 
Kansfonds helpt mensen omzien naar de kwetsbaren in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt. We steunen kansrijke initiatieven die kwetsbare mensen helpen om hun situatie te doorbreken. En die zijn opgezet door betrokken mensen die iets willen doen voor de ander. Díe initiatieven, zo’n 600 per jaar, versterken we met geld. Dat doen we met giften van betrokken medemensen en door kennis en ervaring te delen. Zo zorgen we met elkaar voor een samenleving waarin plek is voor iedereen.

Ander nieuws